La campanya Support. Don’t punish. vol promoure el suport mutu en respost al seu castig, i un canvi en les polítiques de drogues arreu del món basades en la salut pública i els drets humans, cada any el día 26 de Juny.

Aquesta és una iniciativa global que crida a invertir amb respostes de reducció de danys per a les persones que usen drogues de demostrada efectivitat i eficàcia, la lluita contra la descriminalització de les persones que usen drogues, i per la millora de totes aquelles lleis que impedeixen accedir als serveis de salut pública. La campanya va ser llançada el 2013 – com una iniciativa del Consorci Internacional sobre Polítiques de Drogues (IDPC), la Xarxa Internacional de Persones que Usen Drogues (INPUD), Harm Reduction International (HRI), i la HIV / AIDS Alliance. El 26 de juny de 2013, 41 ciutats van participar en el dia d’acció global. El 26 de juny de 2014, es van realitzar esdeveniments en 100 ciutats, i el 2015 i 2016 activistes de més de 170 ciutats van unir forces per cridar per la reforma de la política de drogues amb actes de carrer, art de carrer, protestes, esdeveniments musicals…

Totes les activitats seran coordinades per al 26 de juny, donat que la data marca el Dia Internacional de les Nacions Unides contra l’Abús de Drogues i el Tràfic Il·lícit – un dia en què els governs usualment celebren les confiscacions i arrestos per drogues. En el passat, alguns governs han fins i tot, commemorat, el dia realitzant execucions públiques o pallisses a persones que han comès delictes relacionats amb les drogues. Tot això forma part d’una guerra contra les drogues a nivell mundial que, segons el mateix sistema de les Nacions Unides, ha fallat en reduir l’ús de drogues i s’ha traduït en greus conseqüències negatives per a la salut i els drets de les persones.

La campanya busca reapropiar-se d’aquesta data des de la perspectiva dels activistes i les víctimes de les polítiques de drogues basades en el càstig, subratllant les seves conseqüències catastròfiques i el seu alt cost per a la societat. Les lleis de drogues suposen una despesa de més de $ 100 bilions l’any, i no obstant això semblen tenir poc o cap efecte en un mercat il·legal de drogues que és cada vegada més complex. Més enllà d’això, l’ús d’estratègies que es fonamenten en les forces de seguretat i l’aplicació de la llei ha conduït a l’empresonament massiu de persones pobres i en situacions de vulnerabilitat, ha atiat epidèmies com la del VIH, les hepatitis i la tuberculosi , i ha portat al fet que es desviïn recursos cap a enfocaments que ni són efectius ni es basen en la salut pública.

Ann Fordham, directora del Consorci Internacional sobre Polítiques de Drogues (IDPC), que supervisa la campanya, va dir: “Les polítiques de drogues internacionals tenen com a suposades metes la salut i el benestar de la humanitat, però el règim actual s’ha mostrat incapaç d’aconseguir aquests objectius. Al contrari, hi ha cada vegada un major reconeixement que les polítiques repressives causen més mal que les drogues que intenten eradicar. El Dia Global d’Acció d’enguany veurà la major mobilització internacional contra la guerra contra les drogues, amb milers d’activistes en més de 60 països cridant l’atenció sobre la urgència de trobar alternatives.
Aquest any, es planegen activitats a l’Argentina, Austràlia, Benín, Bolívia, Bulgària, Burkina Faso, Burundi, Bèlgica, Cap Verd, Cambodja, Camerun, Canadà, Colòmbia, Costa Rica, Costa d’Ivori, Egipte, Eslovènia, Espanya, Estats Units , Filipines, França, Gàmbia, Geòrgia, Ghana, Grècia, Guinea, Guinea Bissau, Guyana francesa, Hongria, Índia, Indonèsia, Irlanda, Irlanda del Nord, Itàlia, Kenya, Libèria, Líban, Malawi, Mali, Maurici, Mauritània, Montenegro, Myanmar, Mèxic, Nepal, Nigèria, Nova Zelanda, Níger, Palestina, Paraguai, Polònia, Portugal, Regne Unit, República Txeca, Rússia, Senegal, Sèrbia, Sierra Leone, Sud-àfrica, Suïssa, Tailàndia, Tadjikistan, Togo, Uganda, i Zimbabwe.

Per aquest motiu activistes de CATNPUD (Xarxa catalana de persones que usen drogues), es reuneix al voltant de la plaça Salvador Seguí de Barcelona (Raval) i organitzaran un esdeveniment el dia 26 de juny de 2017 per demanar una revisió de la política de drogues a nivell global.