CATNPUD is the Catalan network of people who use drugs. It was created on March 2nd 2016 in Barcelona and integrates people who use drugs and related organizations. CATNPUD is part of the European network of people who use drugs (EuroNPUD).

The Vancouver Declaration for the rights of people who use drugs is our ideological basis and the philosophy of our network.

Strengthen and coordinate the network, promote the activism and social sensitization.

Promotion and support to the organization of different activities of activism carried out by drug users, related organizations, etc.

Share and spread the information of the network and its members (Catalan drug dependency services, Catalan health department, Public health agency of Barcelona, local Parliament, among others).

Generate knowledge, reflection, innovative ideas and activities related to drug addiction.

Gather the different demands and necessities of the entities that form the network.

Spread information and activities through social networks, web site, CATNPUD newsletter, etc.

Monthly meetings open to network members and related persons, meetings of work groups on special issues.

Become a member, join the people and organizations already member of the network!

Any likeminded organization, group or independent person is welcome to participate in CATNPUD.

All members have to sign and accept the Vancouver declaration.

Join us: click here.

APDO (Barcelona)

apdo_logo

APDO — Asociación de Pacientes Dependientes a Opiáceos

Carrer Nou de la Rambla 81 3-1, 08001 Barcelonawww.apdoweb.org

APDO es un órgano de representación para los pacientes, que debe alinearse a contextos de normalidad (en la búsqueda de mejora de servicios) como el Foro Español de pacientes y desde estas “plataformas de normalidad” defender los derechos que como pacientes del sistema sanitario deberíamos tener.

El movimiento de pacientes pretende aprovechar las estructuras “normalizadas” del sistema sanitario público que nos ampara, sobre todo en la indefensión y comparación de servicios y de situación respecto a otros pacientes atendidos por nuestro sistema de salud, desde el cual nos situamos para reivindicar nuestros derechos.

APDO aspira a que cuestiones como la investigación sobre nuevos tratamientos a dependientes opiáceos no se olviden, a que las instalaciones de dispensación de los servicios sean “como mínimo” como las existentes en otras patologías médicas, que los horarios y servicios de urgencia, sean iguales, que exista una unificación de criterios nacional respecto a estos tratamientos y respecto a derechos de los pacientes, etc. Y que cualquier cuestión que cree desigualdad en servicio o trato con las actuaciones de tratamiento en otras patologías médicas sea puesta en evidencia.

ARSU (Reus)

arsu_logo

ARSU – Associació Reus Som Útils

Avinguda President Companys 7 baixos, 43202 Reuswww.arsu.es

És una associació sense ànim de lucre formada actualment per persones que consumeixen o han consumit drogues i d’altres sensibilitzades amb el fenomen. Va ser creada l’any 1999 a Reus, amb la intenció d’assolir un grup d’ajuda mútua entre persones usuàries de drogues afectades per la manca de suport social i altres conseqüències negatives derivades de la prohibició de les drogues, com per exemple infecció del VIH i altres malalties infeccioses com l’hepatitis.

L’objectiu principal és la defensar els drets de les persones que consumeixen drogues o que n’han consumit, assumint els deures i obligacions que això comporta. A més a més, ARSU impulsa la participació ciutadana en iniciatives d’interès social i de millora de la salut emmarcades en el paradigma de la Reducció de Riscs i Danys associats al consum de drogues.

 Veure també:

 • LIBERARSU-RTV, és la Ràdio-televisió creada i gestionada per activistes pro millora de les polítiques de drogues de Reus — liberarsu-rtv.blogspot.com.es
 • ARSU Festa és un col·lectiu que té per objectiu ajudar les persones a gestionar els riscs associats als plaers derivats de l’ús de substàncies i també de les relacions sexuals — festa.arsu.es
ASAUPAM (Santa Coloma de Gramenet, Badalona)

 asaupam_logo

ASAUPAM

Avingunda Sanatori 13, 08923 Santa Coloma de Gramenetwww.asaupam.info


Asaupam nace en el año 1999 para intervenir en el ámbito de las drogues desde una perspectiva social y comunitaria, con una clara apuesta para el trabajo a primera línea y local.

Intervenimos con adolescentes, jóvenes,  persones con drogodependencias y sus familiares, todo compaginado la intervención preventiva con la normalización de las personas afectadas.

Más info: www.asaupam.cat

AUPA'M (Santa Coloma de Gramenet)
aupam_logo

AUPA’M – Agupació d’Usuaris/es i Professionals al voltant de l’Autobús de Metadona

Centre Cívic Raval, Monturiol 20, 08923 Santa Coloma de Gramenet

L’entitat rep el nom AUPA’M (Agrupació d’Usuaris/es i Professionals al voltant de l’Autobús de Metadona) i va sorgir a finals del 1996, per part del professionals i usuaris que treballaven al Autobús de Metadona de les dues zones, per tal de fer front a tota la problemàtica que girava al voltant de la droga des dels anys 80 i amb el consum de cocaïna i heroïna. També van sorgir molts conflictes amb la resta de comunitat i amb l’Administració ja que els toxicòmans consumien al carrer i per tant, socialment parlant, generaven por i inseguretat,  i per tant els veïns i l’Administració volien “netejar” el carrer.

“Ningú educa ni allibera a ningú, tots ens eduquem i ens alliberem en comunió”

Compromís Ciutadà amb el III sector (Lleida)
compromis_logo

Compromis Ciutada amb el lll Sector – Lleida

Compromis Ciutada amb el lll Sector és un grup treball de ciutadans involucrats en dona visibilitat, soport i ajut a colectius que nosaltres denominem “Invisibles”.

INVISIBLES, Qui són?

 • Drogoaddicció
 • Salut mental
 • Dones maltractades
 • Immigració
 • Sense sostre
 • Prostitució
Molts d’ells interconnectats, d’un d’ells s’arriba a d’altres

Interlocutors

 • Usuaris
 • Associacions
 • Estructura
 • Socis
 • Voluntaris
 • Moviments associatius

Qui s’ha preocupat per ells?

A traves de la trobada ciutadana-Tercer Sector-coloqui-cafe realitzada el 14-12-16 durant la campanya eleccions generals de En Comú Podem-Ponent, es va decidir crear un grup de treball denominat Iniciatives Ciutadanas i el lll Sector amb el fi de visibilitzar les problematiques dels mes invisibles al nostre parer amb els seguents objectius:
 1. Elabora un cuestionari transversal per tots els actors d’aquesta Problematica
 2. A traves dels resultats d’aquest questionari organitza en un futur unes jornades obertes als ciutadans i amb la intervencio de ponencias i construccio de taules rodones dedicades a aquestas problematicas mes invisibles que creiem que si als de donar veu e intentar donarlsi resposta a moltes de les seves demandas i necessitats.
 3. Tante es va decidir en aquest grup de treball que amb la inminent construccio i apertura de un centre de dia per a gent amb situacio de risc i exclusio social per part de el Ajuntament de Lleida,visitar un centre d’aquestas caracteristicas denominat L’Illeta a Reus que es un model i referent a nivell estatal i europeu per la seva gestio i serveis.Amb la fi de proposarli aquest model al nostre ajuntament
FAAAT think & do tank (Barcelona, France)
faaat_logo2

FAAAT think & do tank – Fondation Antonin Artaud for an alternative approach of addiction and substance dependence.

38 Rue Keller, 75011 Paris, Francewww.faaat.net

SAPS Red Cross (Barcelona)

SAPS Creu Roja — Servei d’Atenció i Prevenció Sociosanitària

Área de Reducción de Daños del Centro Integral Lluis Companys, Carrer Davant del Portal nou, 08003 Barcelona – www.creuroja.org

XADUD (Barcelona)

XADUD – Xarxa de Dones que Usen Drogues.

En el Ateneu del Raval, C/ Reina Amalia 3, todos los Martes a las 16h — 656553547 — reddemujeresqueusandrogas@gmail.com

La Xarxa de Dones que Usen Drogues – XADUD – és una espai de trobada, suport mutu, solidaritat i lluita pels drets. La guerra contra les drogues ha resultat ser una guerra contra les persones que usen drogues que afecta de manera específica en les dones, en especial les que es troben en situacions de més vulnerabilitat: joves, adultes majors, trans, sensellar, amb trastorns de salut mental, injectores, nouvingudes, embarassades i mares, entre d’altres. La XADUD és un espai autònom que des de l’autoorganització i l’autonomia vol contribuir a una millora de la nostra cura i benestar, així com incidir en les polítiques de drogues actuals

To promote collective action and develop initiatives of visibility and social transformation; to establish an organizational framework of support to empower the capacity of organization of people who use drugs all around Catalonia; to participate in a reform to achieve more just and effective drug policies (i.e. to guarantee public services for harm and risk reduction, or the regulation of the illicit drug market); and to end the social stigma that drug consumption entails.

Claim the rights of people who use drugs.

Give visibility to situations drug users are exposed to, prevent discrimination and to end social stigma involved in drug use.

Promote social integration and employment opportunities for drug users.

Foment different strategies and interventions to improve the health and life quality of people who use drugs.

Promote and spread harm reduction strategies.

Participate in the design of drug related policies and programs on a local, regional and national level.