“ una guerra contra les persones que usem drogues ”

21

de

juliol

El 21 de juliol és reconegut internacionalment com un dia per a recordar a aquelles que han mort com a resultat directe o indirecte del consum de drogues o de les polítiques de drogues. Enguany us convidem a Santa Coloma de Gramenet i Reus el 21 de juliol.

 

Memorial Internacional por las víctimas de la “Guerra contra las Drogas”

Aquest dia es celebra per a donar a les persones consumidores de drogues, les seves famílies, amigues i comunitats, l’oportunitat de reunir-nos, recordar a aquelles que han mort i mostrar-nos solidàries i unides amb milers de persones de tot el món.

 

Memorial 2022 en Reus

Reus, 21 de juliol de 2022 (12h-16h). LA ILLETA, C/ Jacint Barrau, 11.

MEMORIAL 2022 EN SANTA COLOMA DE GRAMENET

Santa Coloma, 21 de juliol de 2022 (17-21h)

  • 17 h 00 : Recuerdo a fallecidxs, pica-pica – a l’Hort d’en Fito, C/ d’Enric Granados 17-19
  • 19 h 30 : Lectura manifesto y reivindicación por la mejora del CAS de Torribera – a la plaça de la Vila.

Memorial 2022 en Santa Coloma de Gramenet (AUPA'M)

Memorial 2022 en Reus (ARSU)

Memorial 2022 en Reus (ARSU)

Memorial 2022 en Reus (ARSU)

Memorial 2022 en Reus (ARSU)

Memorial 2022 en Reus (ARSU)

Memorial 2022 en Santa Coloma de Gramenet (AUPA'M)

MEMORIAL INTERNACIONAL PER LES VÍCTIMES DE LES POLÍTIQUES DE DROGUES PROHIBICIONISTES A CATALUNYA – 21 juliol 2022 (Manifest ARSU)

Kofi Annan, setè secretari general de les Nacions Unides (1997-2006) i premi Nobel de la Pau (2001) va sentenciar ja al 2016: Crec que les drogues han destruït moltes vides, però les males polítiques dels governs n’han destruït moltes més.”

Per a una persona jove, tenir antecedents penals per un delicte menor de drogues pot constituir una amenaça molt més gran al seu benestar que un ús ocasional de drogues. El que l’Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte ha anomenat “conseqüències imprevistes” de les nostres polítiques durant els darrers 50 anys inclou l’empresonament generalitzat i la creació d’un enorme mercat il·lícit internacional i delictiu que alimenta la violència, la corrupció i la inestabilitat. 

Lamentablement, el de les polítiques de drogues mai ha estat un àmbit en el qual les decisions es basin en l’evidència i l’eficàcia. Massa sovint, sembla que el que imperen són arguments ideològics. No obstant això, la intenció original de les polítiques de drogues, segons la Convenció Única sobre Estupefaents de l’ONU, era protegir “la salut física i moral de la humanitat”. Hem de reorientar les polítiques cap a aquest objectiu.

Sostenim que és amb l’evidència científica i una profunda preocupació per la salut i els drets humans el fet que  ha de determinar les polítiques de drogues. És hora d’adoptar un enfocament més intel·ligent i basat en la salut. Això significa acabar amb la criminalització i la demonització de les persones que usen drogues i d’aquells que han comès delictes de drogues menors i no violents. A aquestes persones se’ls hauria d’oferir suport, no castigar-les. Necessitem un sistema equilibrat que emfatitzi en la salut pública, els drets humans i el desenvolupament, a més de l’aplicació de la llei.

Anualment es produeixen al voltant d’unes 200.000 morts anuals relacionades amb les drogues al món segons l’Oficina de Nacions Unides contra la Droga i el Delicte ONUDD. No obstant això, en lloc d’atribuir a “la guerra contra les drogues” la responsabilitat pel dany sense sentit que això ocasiona, les drogues i les persones que les utilitzen continuen essent vulnerabilitzades, estigmatitzades i assenyalades com a bocs expiatoris del “problema”. 

Però els darrers dos anys cal sumar-hi una quantitat totalment inacceptable! Els opioides continuen sent les drogues més letals. A Amèrica del Nord, els fentanils estan portant les morts per sobredosi a nous màxims històrics: 91.799 morts per sobredosi es van registrar als Estats Units el 2020, i l’estimació provisional per al 2021 és de 107.622 morts. 

Aquesta Guerra sense sentit, és causa d’enormes taxes d’empresonament, tortura i execució (sota pena de mort)  per delictes relacionats amb les drogues. Estigmatitza i aboca a les persones a acudir al mercat il·lícit augmentant els riscos de morbiditat i mortalitat entre les persones que les consumeixen.

Per contrastar totes aquestes dades: World Drug Report 2022, ONUDD.

L’oposició a l’ús de drogues per se ha ocasionat també problemes als programes de reducció de danys a tot el món. L’oposició a la reducció de danys s’ha materialitzat en la gran majoria de persones que consumeixen drogues al no poder accedir als serveis de reducció de danys, com els programes intercanvi d’agulles i xeringues, la teràpia de substitució d’opiacis, el test de drogues (drugchecking), les sales de consum supervisat o segur, espais d’acollida i seguretat…

Com a resultat de la falta d’accés als serveis de reducció de danys, la transmissió dels virus transmesos per la sang, i la mortalitat relacionada amb sobredosi, continuen sent devastadorament (i innecessàriament) altes: s’estima que gairebé el 18% de les persones que s’injecten drogues viuen amb VIH (2,8 milions), i entre el 45,2% i el 55,3% s’estima que es viuen amb l’hepatitis C.

Avui és un dia per recordar i honorar a aquelles persones que han mort a causa de les polítiques de drogues prohibicionistes,  és un dia per honrar a les amistats, als amics, éssers estimats, col·legu@s i companyes, les persones que han estat conduïdes a una mort prematura a conseqüència de la incessant, totalment injustificable, guerra contra les drogues. Destaquem, de nou, que aquesta guerra és, en realitat, una guerra contra persones que utilitzen drogues.

En poques paraules, la guerra contra les drogues és totalment incompatible amb la promoció dels drets humans, la salut, la seguretat i el benestar.

Reus, 21 de juliol de 2022