#NoMasWarOnDrugs
Tras un siglo de políticas internacionales centradas en la represión y en la prohibición de ciertas sustancias,
es el momento de promover una aproximación más humana, orientada socialmente y sobre todo más eficiente,
donde el objetivo primordial sea proteger la salud de las personas usuarias de drogas fiscalizadas y el reconocimiento de todas las personas afectadas de manera directa e indirecta.
SANTA COLOMA
DE GRAMENET.
AUPA’M ha celebrat el día internacional de record a les víctimes de la guerra contra les drogues en Can Zam i plaça de la Vila.
“Cada 21 de juliol, entitats de drogodependències i de persones usuàries de drogues d’arreu del món duen a terme diferents actes en commemoració de les persones que han perdut la vida per causes relacionades amb les drogues, ja sigui pel consum en sí o per les condemnes derivades del consum i tràfic. Aquest any, per la situació d’excepcionalitat provocada per la pandèmia de la Covid-19, els actes -organitzats per entitats membres de la xarxa CATNPUD- s’han adaptat a les restriccions de les autoritats sanitàries, però han seguit endavant amb diverses accions per recordar les víctimes i retre’ls homenatge.
L’associació AUPA’M i organitzacions de la comissió d’entitats de la Taula de Salut mental i Addiccions de Santa Coloma de Gramenet van commemorar el Memorial en un acte al parc de Can Zan d’aquesta localitat. Es va celebrar una assemblea on es va debatre la situació actual de les polítiques de drogues i la necessitat que aquests canviïn i tinguin en compte els drets, la salut, la seguretat i el benestar de totes les persones usuàries de drogues. Un cop acabada l’assemblea es va fer la lectura d’un manifest. En acabar l’acte, un grup reduït de persones va anar fins a la Plaça de la Vila, on es va tornar a llegir el manifest.”
Font: drogues.gencat.cat (català/castellano)
REUS.
L’ARSU (Associació Reus Som Útils) ha celebrat un acte en homenatge a les víctimes de les drogues en el memorial internacional per les morts de la guerra contra les drogues. L’associació, que lluita pels drets de les persones consumidores, ha volgut recordar totes les persones que han mort a causa d’aquestes substàncies (Artículo en Canal Reus TV).
“A Reus, ARSU (Associació Reus Som Útils) també va celebrar un acte per reivindicar els drets de les persones usuàries de drogues i per demanar recursos per una millor atenció de les addiccions al Centre d’Acollida i Activitats (Reducció de Danys) La Illeta de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus. L’associació va voler recordar tots els companys i companyes d’ARSU Illeta desapareguts els últims anys i es va llegir un text titulat “21 de juliol: Un dia per al record”, a més de deixar micròfon lliure per a tots els assistents que volguessin participar.”
Font: drogues.gencat.cat (català/castellano)
Ediciones anteriores:
Per què les persones usuàries de drogues tenen el seu propi dia per al record?
Es contabilitza que es produeixen unes 183.000 morts/any relacionades amb les drogues a nivell mundial. No obstant això, en lloc de reconèixer que les actuals polítiques de drogues no funcionen, les drogues i les persones que les utilitzen continuen sent considerades com el “problema ‘ i utilitzades com a “boc expiatori”. Les drogues, i les persones que les utilitzen, no són el “problema”. El problema, de fet, és la guerra contra les drogues i les violacions sistemàtiques dels drets humans que impulsa.
Un dia per recordar i honorar a totes les persones que han mort en relació a les actuals polítiques de drogues
El 21 de Juliol és un dia per honorar els amics, éssers estimats, col·legues i companys, i totes les persones que han estat conduïdes a una mort prematura com a conseqüència de l’incessant i totalment injustificable, guerra contra les drogues. Fem èmfasi, una vegada més en què aquesta guerra és, en realitat, una guerra en les persones que consumeixen drogues.
A totes les persones que…
Han mort a causa de les substàncies adulterades no regulades, com a resultat de l’actual mercat negre.
Han estat criminalitzades o empresonades a causa de la seva addicció o perque han mort per una sobredosi després de l’alliberament.
Han mort a causa de les infeccions relacionades amb el consum, pels estralls de la pobresa o la discriminació en els nostres hospitals. Per als que moren a les presons per malaltia, violència i les moltes execucions que lamentablement en alguns paísos com a Singapur, Birmània o Xina continuen produint-se.
Han mort a causa dels virus transmesos degut a la mentalitat de guerra contra les drogues que desanima activament i fins i tot penalitza els programes de reducció de danys i riscos i el tractament, com als EUA i Rússia.
Desafien les lleis per obtenir el seu medicament o substància d’elecció, i que es veuen atrapats en el foc creuat de les batudes policials o guerres de bandes fortament armades a causa de l’afany de lucre proporcionat pel mercat de drogues il·legals, per als que han abandonat l’esperança o han renunciat a la lluita i per als que no podien lluitar més.
Sempre que la prohibició, la penalització, i la guerra contra les drogues segueixin, les persones que utilitzen drogues, així com les seves famílies i comunitats – continuaran patint un dany considerable, i seguiran morint innecessàriament.
En poques paraules, la guerra contra les drogues és totalment incompatible amb la promoció dels drets humans, la salut, la seguretat i el benestar.
T’esperem a les xarxes el 21 de juliol tot el dia amb el hashtag #NoMasWarOnDrugs. El teu suport és important!!!